El virus de Zika va ser descobert per primera vegada el 1947 a la selva de Zika, a Uganda. Es tracta d’un arbovirus del gènere Flavivirus molt proper filogenèticament a virus com ara el que provoca la febre hemorràgica del dengue, la febre groga, l’encefalitis japonesa o el virus del Nil Occidental. Es transmet per mosquits del gènere Aedes, i en general produeix una malaltia lleu en l’ésser humà, si bé recentment s’han descrit quadres clínics neurològics i anomalies congènites associades a infeccions per aquest virus.
Les infeccions asimptomàtiques són freqüents, i s’estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa símptomes clínics. Les infeccions simptomàtiques en general produeixen un quadre clínic lleu amb febre moderada, exantema maculopapular que s’estén freqüentment de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera (principalment, a les articulacions petites de mans i peus), hiperèmia de la conjuntiva o conjuntivitis bilateral i símptomes inespecífics com ara miàlgia, cansament i mal de cap. Els símptomes poden durar entre 2 i 7 dies, i acostumen a resoldre’s sense complicacions greus i amb taxes d’hospitalització baixes.
El virus de Zika es transmet per la picada de vectors, els mosquits del gènere Aedes.. Rarament es transmet per altres vies.
Les mesures de prevenció de salut pública difereixen en funció del risc de transmissió segons la presència o l’absència del vector competent (Aedes albopictus) en les diferents zones. A Catalunya s’ha detectat presència de vector competent per a aquesta malaltia i, per tant, la mesura més eficaç per prevenir de la transmissió local és el control vectorial.
Mesures de precaució en cas de donació de sang
Els viatgers que visitin zones afectades poden quedar infectats per la malaltia. Si donen sang després d’haver-se infectat, poden transmetre la malaltia, si bé fins avui no s’ha descrit cap cas de contagi després d’una transfusió de sang.
Més informació:
http://www.comg.cat/uploads-2/docs/fitxers/Protocol_Zika_Viruspreliminar_270116.pdf
(Agència de Salut Pública de Barcelona (Barcelona ciutat) Servei d’Epidemiologia Pl. Lesseps, 1 08023 Barcelona. Telèfon 932 384 545 (centraleta) A/e mdo@aspb.cat)