Els polls, quin mal de cap!

piojo-pollAmb l’arribada de la calor els polls creen moltes preocupacions.  Cal deixar de dur-los a l’escola si tenen polls?  Quin és el tractament més adequat?

La principal recomanació que cal tenir en compte és que només cal tractar amb locions els infants amb polls vius, i en cas de trobar només llémenes les hem d’eliminar amb la llemenera. Els infants no han de deixar d’anar a l’escola si ha fet un tractament correcte dels polls.

Què són els polls?
Són insectes que parasiten el cabell o el pèl. Els polls que afecten els éssers humans no afecten altres espècies d’animals. Existeixen diferents tipus segons la regió del cos que parasiten. S’alimenten de la sang que succionen a través de les picades que produeixen diverses vegades al dia.

Quins són els símptomes de la infestació per polls?
La picada és indolora però la saliva de l’insecte produeix una reacció al·lèrgica que pot variar en intensitat segons el pacient i que provoca la picor (pruïja), tot i que molts nens no la presenten.
Si el rascat és important, poden arribar a produir-se ferides al cuir pilós que tenen risc d’infectar-se.

Com es produeix la infestació per polls?
La femella del poll adhereix els ous al cabell, prop del cuir pilós (uns 3-4 cm) la calor i la humitat de la zona afavoreix la incubació. L’ou, que és de color gris, triga uns 8-10 dies en buidar-se, les llémenes o ous buits són de color blanquinós i se situen més allunyats del cuir pilós. Com més allunyats estiguin de l’arrel del cabell més temps ha transcorregut des de la infestació.
Afecten sobretot les zones de cabell parietals i darrere les orelles i clatell.
El contagi es produeix des del cabell del nen infestat al cabell del nen sa. És difícil la transmissió a través de pintes o altres objectes, ja que el poll necessita picar per a sobreviure i si no està en contacte amb el cos, no sol sobreviure més de 2 dies. Els polls no salten ni volen, però es desplacen fàcilment de pel a pel. Són freqüents les epidèmies escolars, ja que es tracta d’una parasitosi molt contagiosa.

Poden els polls transmetre malalties?
No és cert que els polls del cap (els més freqüents al nen) transmetin malalties, a diferència del que molts pensen tampoc es tracta d’un signe de mala higiene, ja que els polls solen preferir el cabell net. És més freqüent la infestació del cabell llis que del cabell arrissat.

Com podem detectar-los?
Per a buscar polls vius és millor fer-ho amb el cabell mullat, ja que la humitat del cabell els dificulta el moviment. Cal tenir una bona il·luminació i si se’n disposa, és molt útil una lupa. És molt més fàcil detectar les llémenes que els polls vius donat que són més nombroses (a la infestació sol haver de l’ordre de 8 a 10 polls vius però centenars de llémenes).

Quins nens han de rebre tractament?
Es molt important que el nen infestat rebi tractament i que s’eviti tractar si no s’està segur, especialment si el tractament es realitza amb insecticides, ja que el tractament indiscriminat afavoreix les resistències i això fa que els tractaments disponibles deixin de ser efectius. Per tant, tractarem únicament si observem la presència d’insectes vius al cabell i no en el cas de veure només llémenes. Si hi ha diversos membres de la família infestats, es farà el tractament de totes les persones afectes el mateix dia.

Tractaments de la infestació per polls:

El tractament consta de dues accions principals:

  1. Eliminació mecànica: La llemenera és una pinta especial amb pues molt juntes (0,2-0,3 mm) que és molt útil per a detectar la infestació així com per a eliminar els insectes i les llémenes, ja que en passar-les arrosseguen tant els polls com els ous d’aquests. La llemenera pot ser de plàstic o metàl·lica, les de plàstic són útils per a eliminar els polls però no tan útils com les metàl·liques per a eliminar els ous.
    Per a passar la llemenera es recomana haver desenredat prèviament el cabell i dividir-lo en seccions per a ésser més exhaustiu en la inspecció, és útil usar un tros de roba o una tovallola de color blanc per a facilitar la visualització i cal anar netejant la pinta amb aigua calenta o alcohol per anar eliminant els polls o els ous que hagin pogut quedar adherits. Es recomana que el cabell estigui humit i pot ser útil usar condicionador perquè d’aquesta manera dificultem el moviment dels polls. La llemenera cal passar-la cada 3-4 dies durant 2 setmanes des de la detecció del darrer poll viu.
  2. Tractament tòpic: l’ús de la llemenera per si sol no és suficient per a eliminar els polls. Existeixen diferents tipus de tractament tòpic disponibles: insecticides químics (permetrina, malation), productes d’acció física com les silicones (dimeticona) i productes naturals de tipus olis o essències.
    Per a què els tractaments siguin eficaços és essencial aplicar-los de forma correcta. Cap dels tractaments és efectiu al 100%, no hi ha grans diferències en efectivitat entre uns i altres i cal sempre tornar a aplicar-los als 7-10 dies de la primera aplicació per a eliminar els polls joves que han sortit de les llémenes.
    Els xampús no es recomanen perquè el tractament queda molt diluït i el temps d’aplicació és insuficient.
    Les locions cal deixar assecar-les a l’aire i no usar mai assecador.
    Si s’usen solucions alcohòliques, cal aplicar-les sempre en habitacions ben ventilades, lluny de fonts de calor i estan contraindicades en cas que el nen pateixi èczema, tingui asma o es tracti de nens petits.

polls

Aplicació d’insecticides i silicones:

  • Aplicar sobre el cabell sec, assegurant-nos que es cobreix tot el cabell des d’arrels a puntes.
  • Deixar que el producte s’assequi a l’aire durant el temps recomanat pel fabricant.
  • Rentar el cabell amb xampú normal (no de tractament)
  • Repetir el procés al cap de 7 dies.
  • Passar la llemenera als 2-3 dies de finalitzar el tractament.
    • Si no trobem polls vius repetir als 8-10 dies després del tractament, si no trobem més polls, podem considerar que el tractament ha estat exitós.
    • Si trobem polls, el tractament ha fracassat o s’ha produït una re infestació, caldrà tornar a aplicar el tractament amb les tècniques adequades.

Causes de fracàs del tractament:

  • Ús de material inadequat: insuficient volum de producte o tipus de pinta incorrecta.
  • Realització de tècnica incorrecta: temps d’exposició al producte insuficient, no es realitza la segona aplicació, ús de la llemenera de manera inadequada o durant un temps insuficient.
  • Re infestació amb un contacte no tractat.
  • Resistència als insecticides.

Com podem evitar el contagi?
Els nens no s’ha d’excloure de l’escola.
Per a evitar el contagi a l’escola es recomana recollir el cabell. Així mateix el cabell curt dificulta la infestació i facilita el tractament.
No es recomana l’ús de locions o cremes com a tractament preventiu, ja que afavoreixen resistències i no eviten el contagi.
S’ha de recomanar que la família del nen inspeccioni el nen per si té polls i en cas de detectar-ne els elimini

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Blog i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s