Càncer oral

Des d’atenció primària de l’ICS hi ha l’atenció per a la prevenció del càncer oral en la població adulta. Va dirigida a les persones que principalment fumen i al hora beuen una quantitat elevada de begudes alcohòliques . Hem de tenir presenta que el càncer oral es un problema de salut important tant per la incidència com per les repercussions funcionals, estètiques , econòmiques i socials que comporta.

Cal recordar que la incidència càncer oral te una incidència superior en els homes que en les dones possiblement degut als hàbits, però en el transcurs dels anys sospitem que aquestes diferencies de incidència s’aniran equilibrant,  sobretot arrel dels canvis d’hàbits com per exemple el major nombre de dones que fumen.

I que podem fer des de l’atenció primària?

Cal recordar que només en una visita de revisió podem iniciar la prevenció primària, o sigui , fer un diagnòstic precoç . Per això s’aconsella que tota persona de risc, fumadora i bevedora d’alcohol faci una visita a l’any de revisió amb l’odontòleg. Aquest explorarà tota la mucosa oral, però principalment les zones de més risc com és sota la llengua i als seus marges. Es farà també un consell sobre evitar hàbits que puguin propiciar l’aparició d’un càncer oral. Incidirà principalment en la conveniència de deixar de fumar i no consumir begudes alcohòliques en excés. També s’incidirà en la protecció del raigs del sol, principalment sobre el llavis i s’aconsellarà posar-se protecció solar. En fer la revisió de la mucosa oral, també es pot visualitzar algun papil·loma, encara que sigui relativament poc freqüent, que podria tenir relació amb el virus del papil·loma.

Després, tenim la prevenció secundari en relació al càncer oral. Es basa en la detecció en fases inicials de la malaltia i, per tant, menys seqüeles quirúrgiques, ja que es podran fer tractaments mes conservadors i, en conseqüència una millor qualitat de vida i millor pronòstic.

 

Conclusió

La conclusió és que les persones amb risc de patir un càncer oral, amb una sola revisió de la mucosa oral un cop a l’any, seguint les indicacions del programa sobre el “risc de càncer oral”, es poden estalviar tractaments agressius, assolir una millor qualitat de vida i tenir un molt millor pronòstic en el cas de que se’ls diagnostiqui aquesta malaltia.

Aquesta entrada s'ha publicat en Blog i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s