Tornar a l’escola

Una vida activa és essencial per a la salut dels infants. L’inici del curs escolar és un bon moment per incorporar petits canvis saludables en la vida quotidiana. Es recomana que els infants i adolescents facin seixanta minuts (una hora) o més d’activitat física diària.

És fàcil aconseguir-ho perquè aquests seixanta minuts es poden fer acumulant períodes curts d’activitat física al llarg del dia.
Una vida activa té molts beneficis!

• Prevé l’obesitat i el sobrepès.
• Millora l’estat d’ànim, la concentració i el rendiment escolar (en assignatures com matemàtiques, llengua…).
• Ajuda a relacionar-se amb els altres i a créixer millor, més alegres i sans.

Algunes idees

• Fer el camí a l’escola a peu (o en patins o en bicicleta) pot ser una oportunitat d’or per introduir l’activitat física en la rutina diària del vostre fill o filla. Si la distància ho permet, podeu portar-los a l’escola caminant. Es pot fer diàriament, a dies alterns o un dia a la setmana… És una bona manera d’acumular minuts d’activitat física!

• Pujar escales.

• Realitzar  jocs actius: fet i amagar, ballar, jugar als parcs o al pati de l’escola…

• Participar en activitats esportives: interesseu-vos pels esports o per les activitats en què els vostres fills i filles ja participen.

dib 1

• Prioritzeu alguna activitat esportiva si els apunteu a activitats extraescolars.

• Es pot utilitzar el pati de l’escola per ser actius. Informeu-vos al vostre barri o ajuntament sobre la modalitat depatis escolars oberts, que són aquells que s’obren com un espai d’ús públic per a famílies, infants i adolescents fora d’horari escolar, cap de setmana i durant el període de vacances escolars.

• Limiteu l’estona d’estar asseguts davant la televisió o d’altres pantalles (ordinador, jocs…).

• Aprofiteu els dies festius per ser actius en família.

• Els adults podeu influir en joves i adolescents a l’hora d’afavorir la pràctica d’activitat física. Doneu exemple: sigueu actius!

 

Recomanacions per a l’ús de motxilles

Quan comença el curs escolar, una qüestió recurrent és el de les motxilles i l’ús adequat que se’n fa.
Cada cop hi ha més estudis que indiquen que les motxilles s’associen també al dolor d’esquena i que poden crear problemes a llarg termini.
Alguns nens i nenes tenen tendència a sobrecarregar les motxilles i això pot comportar, com hem dit, problemes d’esquena en el futur. La forma de transportar la motxilla, el pes que s’hi inclou i el temps concret de càrrega influeixen en l’aparició de dolor a l’esquena.
Per tant, és important que les motxilles no incloguin objectes innecessaris.
Us fem algunes recomanacions que us poden ser d’utilitat a l’hora d’escollir i preparar les motxilles:

 1. No convé que les motxilles superin el 10% del pes corporal del nen o nena. S’han de situar en la zona lumbar, s’han de poder graduar segons l’alçada i el pes ha de quedar repartit entre les dues espatlles.
 2. Les motxilles han d’estar ben dissenyades. Han d’ajustar-se correctament i s’han de portar penjades a les dues espatlles (de dos tirants) per equilibrar el pes. Cal evitar les motxilles pesades i d’un sol tirant.
 3. És millor que la motxilla tingui tirants gruixuts i com més amples millor, així com un respatller encoixinat.
 4. L’ús d’un cinturó encoixinat que es pugui cordar a l’altura de l’abdomen o el pit serveix per repartir millor el pes i facilita la subjecció de la motxilla.
 5. Les motxilles amb rodes tenen l’avantatge de no sobrecarregar l’esquena, però s’han de saber utilitzar adequadament, perquè si la força que realitza el nen o nena per estirar-la no és uniforme pot sobrecarregar-li més un costat que l’altre.
 6. Es recomana emplenar-les de dins cap a fora, posant els objectes més pesats i plans enganxats a l’esquena; així es reparteix millor el pes i no es clava a l’esquena.
 7. Convé que el nen o nena s’organitzi i deixi preparada la motxilla el dia abans, i que consulti l’horari d’assignatures de l’endemà per assegurar-se que porta tot el necessari.
  L’estil de vida sedentari i el baix to muscular també s’associen a patologies de l’esquena. Per tant:
 8. Cal potenciar la musculació de l’esquena i promoure l’exercici físic en els nens i nenes de forma regular.
 9. També es recomana evitar dormir de bocaterrosa perquè és perjudicial per a l’esquena; és millor fer-ho boca amunt o de costat.

Algunes webs d’interès:

Aquesta entrada s'ha publicat en Blog i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s