La Marató de TV3 : 2017

Us recordem que aquesta edició de la marató de TV3 va destinada a recaptar diners per  la investigació de les malalties infeccioses: es farà el dia 17 de desembre 2017.

Fem un repàs de quines malalties infeccioses estem parlant:

Què són les malalties infeccioses?

Les malalties infeccioses són la causa d’1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública. Estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia.

Cada microorganisme s’instal·la i prolifera en un lloc diferent del cos humà, depenent de la seva via d’entrada i característiques. Les persones que porten pròtesis ortopèdiques o vàlvules cardíaques o neurològiques tenen un risc afegit de tenir infeccions oportunistes en aquests dispositius permanents.

La majoria de malalties infeccioses es transmeten d’uns individus als altres i poden afectar qualsevol persona.

Tothom tindrà unes quantes infeccions al llarg de la seva vida. La majoria són lleus, però algunes són molt greus i poden portar a la mort de manera ràpida.

Infeccions comunitàries freqüents

Són les infeccions que normalment es curen sense problemes però, segons l’edat i l’estat de salut previ del malalt, també poden complicar-se molt i provocar la mort.

Inclou malalties com la pneumònia, la grip, la gastroenteritis o les infeccions urinàries.

Infeccions comunitàries greus o d’especial risc de contagi

Són malalties més greus i amb un potencial perill de contagi que pot afectar la comunitat. En aquest grup hi ha infeccions com la meningitis, la tuberculosi, l’hepatitis, la infecció pel VIH o les malalties de transmissió sexual.

Sèpsia

La sèpsia es produeix quan una infecció localitzada s’escampa i passa a la sang, arriba a d’altres òrgans, provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i, en molts casos, la mort. Als malalts que es recuperen d’una sèpsia sovint els queden seqüeles importants.

A Catalunya moren 10 persones cada dia per sèpsia greu. És la primera causa de mort per infecció al món.

Infeccions nosocomials

Les infeccions nosocomials són les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària o amb les cures de la salut.

Afecten sobretot pacients postquirúrgics, els que porten dispositius temporals com catèters vasculars, sondes urinàries o aparells de ventilació assistida.

També hi ha les infeccions oportunistes que afecten persones immunodeprimides. Aquestes infeccions poden arribar a causar la mort dels malalts de càncer o la pèrdua d’un òrgan als pacients trasplantats.

Infeccions emergents i del viatger

Les emergents són les malalties que aquí ja s’havien controlat a través de la vacunació, i les del viatger són les originàries d’altres llocs del món. Són un grup d’infeccions que va en augment.

Les emergents són malalties com el xarampió, la tos ferina o la diftèria, i les importades són infeccions com la malària, el dengue, el Zika o la malaltia de Chagas, que es transmeten a través d’insectes.

Aquesta entrada s'ha publicat en Blog i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s