Picades de medusa

medusaL’estiu és temps de platja i tothom desitja gaudir dels beneficis d’un bany de mar. Malauradament, sempre hi ha risc de patir alguna picada de medusa. Des del CAP Santa Clara us volem proposar alguns consells pràctics per tal que pugueu fruir de l’estiu sense ensurts, extrets de la pàgina de CatSalut.

 

Les meduses

Les meduses són animals marins que viuen en aigües obertes. Neden molt lentament i a la primavera i l’estiu són arrossegades cap a les costes pels corrents.
Si es toquen, encara que estiguin mortes, injecten una substància a la pell que produeix coïssor. El contacte amb els tentacles o amb les seves porcions, tant a l’aigua com en la sorra també poden causar lesions.

 

La picada

En el moment en què es produeix la picada, la sensació és molt similar a la del dolor causat per una cremada. S’inicia una erupció a la pell que pot reaparèixer diverses vegades (durant setmanes o mesos). Habitualment, la reacció local desapareix als pocs dies, encara que en alguns casos el dolor perdura durant setmanes.

El contacte amb els tentacles de les meduses pot causar lesions, tant a la pell com a nivell general. Les reaccions locals poden consistir en erupcions cutànies persistents (dies o mesos), envermelliment, inflor i sensació de picor local amb dolor intens.

 

Evitar les picades

Tota mena de barrera que eviti el contacte de la pell amb la medusa és una bona forma de protecció. Les cremes solars, els banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal i altres robes, com les samarretes, són mesures que ens protegeixen del contacte amb els tentacles de les meduses.

La reacció que es produeix varia segons les característiques de la persona afectada. Especialment sensibles són totes les persones amb antecedents d’al·lèrgia, les que pateixen asma o malalties cardiovasculars i els nens. És molt important la quantitat de superfície corporal que rep l’impacte dels tentacles, la zona de la pell (fina o bronzejada) que es veu afectada i especialment els ulls.

 

Què s’ha de fer quan es produeix una picada de medusa?

Una vegada s’ha produït la picada:
• Sortir de l’aigua.
• No rascar-se ni fregar la zona afectada amb tovalloles o altres peces.
• Retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacle, si són visibles.
• Rentar la ferida amb aigua salada. Mai no s’ha d’utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada.
• Omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor, durant uns 5 minuts, sobre la zona de la picada (mai no s’ha de posar el gel directament sobre la pell). Si la coïssor no es deté, s’hi pot aplicar fred una altra vegada, durant 5 minuts més.
• Per evitar la infecció de la ferida, s’aconsella l’aplicació sobre la pell d’un antisèptic (alcohol iodat) 3-4 vegades al dia, durant 48-76 hores.
Aquestes mesures han de prendre’s com més aviat millor. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, caldrà acudir a un centre sanitari.

Aquesta entrada ha esta publicada en Blog. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s