Informació sobre el coronavirus

coronavirusDavant de les darreres notícies que fan referència a l’expansió a la Xina del coronavirus (2019-nCoV), us oferim algunes recomanacions i informació sobre el tema. En general, no cal alarmar-se, perquè no hi ha pràcticament casos d’aquest tipus al nostre territori i els símptomes poden ser similars a una grip.

Què és el coronavirus?

Els coronavirus són una àmplia família de virus que majoritàriament afecten els animals. Alguns tenen la capacitat de transmetre’s dels animals a les persones. Produeixen quadres clínics que van des d’un refredat comú fins a malalties més greus, com passa amb el coronavirus que va causar la síndrome respiratòria aguda greu (SARS-CoV) i el coronavirus causant de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS-CoV).

Quins són els símptomes?

Els símptomes són d’infecció respiratòria aguda amb febre alta, tos, dispnea i dificultat respiratòria. Molts casos també han presentat símptomes gastrointestinals, inclosa diarrea. En pacients immunodeprimits, els símptomes poden ser atípics. En alguns casos presenta insuficiència renal, tot i que cal dir que els coneixements actuals sobre la malaltia causada per aquesta infecció es basen en un nombre reduït de casos i pot canviar a mesura que es disposi de més informació.

Com es pot contreure la infecció?

Per analogia a altres infeccions causades per virus similars, sembla que la transmissió seria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, ulls o boca d’aquesta persona.

Què podem fer per prevenir la infecció?

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen dur a terme una higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts que hagin estat a la província xinesa de Hubei les dues darreres setmanes; mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans.

Es recomana ajornar els viatges a la Xina, en general, almenys de forma temporal, fins que les autoritats sanitàries xineses ho aconsellin.

I si ja he estat a la Xina fa uns dies i em trobo malament?

Quedeu-vos a casa i comuniqueu per telèfon als serveis sanitaris l’antecedent de l’estada en aquesta província de Xina o truqueu al 061. Ells valoraran com actuar i us donaran les indicacions que heu de seguir.

 

Més informació:

http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov

Actualització d’informació sobre el coronavirus al blog del CAP Santa Clara

Aquesta entrada s'ha publicat en Blog i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s