Coronavirus: informació actualitzada

Us fem saber, a data de 03/02/2020, les darreres informacions sobre el coronavirus (SARS-CoV-2) que complementen el nostre article anterior. Us recomanem que llegiu atentament els següents punts i seguiu les recomanacions que apareixen a la pàgina oficial del Catsalut.

Quins són els grups de major risc?

Els grups de major risc són les persones majors de 65 anys, les gestants, els infants menors de 5 anys i les persones amb malalties cròniques, com són les cardíaques o pulmonars, o amb problemes d’immunitat.

Què puc fer per prevenir la infecció?

Per prevenir el virus, cal que apliqueu les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria:
• Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
• Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida.
• Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
• Eviteu compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors,etc..) i altres objectes sense netejar-los degudament.

No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a Estat espanyol, ni amb els aliments, per evitaraquesta infecció.

Si viatjo a les zones afectades, m’exposo a córrer algun risc?

Atès que l’OMS ha declarat el brot del nou coronavirus com a emergència de salut pública d’importància internacional, és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades.
Si finalment hi viatgeu, per reduir el risc d’infecció a les zones, on, de moment, hi ha casos del nou coronavirus, us recomanem que seguiu les mesures de prevenció indicades i que, a més:
• Eviteu el contacte proper amb animals vius o morts domèstics o salvatges i les seves secrecions o excrements en mercats o granges.
• Eviteu consumir productes d’origen animal (carn o aliments poc cuinats o crus).
Les persones més grans i les que tenen altres problemes de salut poden estar en risc de contreure una malaltia més greu, per la qual cosa hauran d’avaluar el viatge amb un professional sanitari en un centre de vacunació internacional.

Què he de fer si he tornat d’una zona afectada?

Si el vostre estat general és bo, podeu fer vida normal en família o amb els amics i en l’àmbit educatiu.
Tot i així, vigileu el vostre estat de salut durant els 14 dies posteriors al viatge i, si presenteu símptomes com malestar general, tos, febre o sensació de falta d’aire, quedeu-vos a casa, truqueu al 061 Salut Respon o contacteu amb el vostre centre sanitari. És important que els informeu sobre el viatge que acabeu de fer i sobre els símptomes que teniu, perquè així podran valorar si us heu de quedar a casa amb aïllament domiciliari o no, i us donaran les indicacions que heu de seguir.
Si presenteu símptomes respiratoris al tornar del viatge, quedeu-vos a casa i comuniqueu per telèfon als serveis sanitaris o al telèfon del 061 l’antecedent de l’estada a la zona afectada des d’on valoraran com actuar i us donaran les indicacions que heu de seguir.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Blog i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s