Darrerament hem detectat alguns casos de sarna a Girona. La sarna o escabiosi és una malaltia parasitària causada per un àcar anomenat Sarcoptes scabiei. La femella d’aquest àcar excava la superfície de la pell formant forats, túnels o caus, on diposita els seus ous i provoca irritació, erupció i picor intensa, principalment a la nit.
Es transmet per contacte directe i perllongat amb la pell d’una persona afectada o amb teixits que ha utilitzat recentment, com roba, llençols o tovalloles.
Acostuma a afectar les mans i els peus, especialment entre els dits, la part interna dels canells i les aixelles, però també pot aparèixer als colzes i a les zones del voltant del pit, els genitals, el melic i les natges.

Es manifesta en forma de butllofes i pústules (petites butllofes que contenen pus) i, en alguns casos, pot donar lloc a infeccions bacterianes per rascat de les lesions. Hi ha una forma més greu de sarna anomenada sarna crostosa o noruega que pot afectar les persones amb un sistema immunològic debilitat.
El període d’incubació (interval des del moment de la infecció fins a l’aparició dels símptomes) pot oscil·lar entre dues i sis setmanes, i entre un i quatre dies en persones que anteriorment ja han patit sarna. Les persones poden contagiar la malaltia abans de l’aparició dels símptomes.
La forma més greu de la sarna, anomenada sarna crostosa o noruega, es manifesta amb taques grans amb crostes de color vermell i protuberàncies a la pell. La picor no és tan intensa o pot estar absent. Aquesta forma de sarna és més contagiosa.
Si creieu que esteu patint aquests símptomes o si sabeu que heu estat en contacte amb algú que pateixi aquesta malaltia poseu-vos en contacte amb el vostre centre d’atenció primària per tal d’avaluar el vostre cas.
Font: canalsalut.gencat.cat