Diabetis

 

 

Què és la diabetis mellitus?

La diabetis és una malaltia crònica en la qual el pàncrees no produeix insulina suficient i, com a conseqüència d’això, augmenta el sucre a la sang.

L’exercici físic és molt important per a les persones amb diabetis perquè baixa la glucèmia, millora el metabolisme, redueix les dosis que cal prendre de fàrmacs, ajuda a baixar pes, disminueix la pressió arterial i millora les xifres de colesterol. També millora la resistència física, la capacitat de treball i la qualitat de vida, i augmenta el benestar físic i psicològic.

diabetis_consells

Dieta per a diabètics:

Us proposem quatre dietes per la diabetis, de la més magra a la més abundant (el número que apareix us indica les calories diàries):

Diabetes_1800_cat

_catDiabetes_2200_cat

CATDiabetes_2800

La cura dels peus en persones amb diabetis

Les persones amb diabetis teniu predisposició a patir problemes als peus. És una de les complicacions freqüents i que està relacionada tant amb els anys de duració de la malaltia com amb el mal control de la glucosa en sang (la hiperglucèmia). Es dóna tant en la diabetis tipus 1 com en la tipus 2. És fonamental que teniu una bona cura dels vostres peus per a prevenir lesions i futures amputacions.

Teniu en compte que si a més a més fumeu, presenteu malformacions als peus, teniu problemes de circulació i/o no teniu cura de la higiene dels vostres peus, les probabilitats de patir aquets problemes augmenten, ja que són factors de risc.

El factor de risc més freqüent però, és el calçat inadequat.

Us recomanem:

Renteu-vos els peus cada dia amb aigua i sabó. Eixugueu-los bé, sobretot la zona d’entremig dels dits. No deixeu els peus en remull més de 5 minuts
No utilitzeu productes abrasius (callicides, lleixiu,…)
Hidrateu-vos bé els peus i les cames diàriament. Eviteu posar crema entre els dits
Inspeccioneu-vos els peus almenys un cop a la setmana, sobretot la planta i entremig dels dits.
Talleu-vos les ungles rectes i no massa curtes. És millor llimar-les, amb una llima de cartró i si teniu dificultats, visiteu al podòleg
Si apareix alguna lesió, és important que consulteu amb la vostra infermera
A l’hora d’escollir sabates, han de ser còmodes, flexibles, sense costures a l’interior i que s’ajustin bé al peu. És millor que us compreu les sabates a la tarda, quan el peu està més inflat. A l’estrenar les sabates, feu-ho a poc a poc: utilitza-les mitja hora cada dia
Féu servir mitjons de cotó, fil o llana i sense costures
No camineu descalços, sobretot a la platja i a piscines.
Devant qualsevol dubte podeu deixar el vostre comentari o bé podeu adreçar-vos a la vostre infermera.

Recomanació per fer exercici:

Diabetis i exercisi 54

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s